• Tepung beras 300 g
•Air 110g
•Minyak bijan 3 tbsp
•Air 110g
•Minyak bijan 3 tbsp
•1/4 buah bawang bombay
•30 g lobak•2 buah cendawan kering
•1 buah cili hijau dan merah
•1 minyak goreng tsp
•1 minyak bijan tsp
( kuah)
•1 serbuk cili merah tbsp
•1 lada hitam tbsp
•1 sdm bawang putih yang dicincang halus
•1/2 gula pasir tbsp
• 3 air rebusan daging tbsp
sedikit biji bijan, lada hitam, dan minyak bijan
Cara-cara
-Tuangkan air sedikit demi sedikit pada tepung beras, kemudian gaul dengan menggunakan tangan.
- kukus tepung beras itu hingga masak. Kemudian, angkat lalu dibuat menjadi adunan sambil mengoleskan dengan minyak supaya tidak melekit.
-Kemudian, di potong tepung beras lebih kuarang 2 inchi.
-Potong melintang bawang bombay dan lobak.
-Hiris tipis cendawan hitam kering yang telah direndam dengan air panas hingga lembut.
-Potong melintang cili hijau dan merah.
-Campurkan semua bahan untuk perencah.
Panaskan minyak dalam kuali lalu masukkan bahan-bahan kuah.
-Setelah ia masak, masukkan bawang bombay, lobak, dan cabai. Masukkan dan tumislah hingga perencah tadi diresap pada tepung beras.
-Tteokbokki siap!!
No comments:
Post a Comment