Monday 14 December 2015

Delicious Brownies


Bahan-bahan :


300gm Dark Chocolate (coklat gelap) - Saya pakai jenama Beryls - Jangan pakai coklat susu sebab manis
100 gm butter - saya pakai jenama Anchor
100 gm gula perang - kalau pakai gula castor, kurangkan sikit menjadi 80gm
3 biji telur size A
1 tsp esen vanilla
125 gm tepung gandum
1/4 cawan chocolate chips
1/4 cawan white chocolate chips (coklat putih)
1/2 tsp garam
Jika suka boleh tambah walnut dan almond cincang kedalam adunan.


Cara-cara :

• Panaskan oven suhu 160C.
• Potong coklat bar dan butter kecil-kecil dan cairkan keduanya sekali dengan kaedah double-boiler sehingga cair sepenuhnya. Angkat dari api.
• Masukkan gula, kacau sebati.
• Masukkan esen vanilla.
• Masukkan telur sebiji demi sebiji. Setiap sebiji masuk, kacau dan kemudian masuk sebiji lagi. Buat sehingga habis. Kacau sekejap je pakai senduk.
• Masukkan tepung dan garam. Kacau rata tapi jangan over mix.
• Masukkan chocolate chips. Simpan sedikit untuk tabur diatas.
• Tuang dalam acuan yang digris dan kemudian diletak kertas alas (parchment paper). Kertas alas bagi lebih sikit keatas supaya senang nak tarik brownies dari acuan.
• Tabur lebihan chocolate chips diatas. Boleh juga tambah walnut atau almond.
• Bakar pada suhu 160C selama 35-40 minit atau sehingga cucuk cake tester keluar bersih. Jangan terlebih masak sebab nanti agak kering dan tak sedap. Kena moist sikit baru sedap

Brownies ni sedap dimakan pada keesokan harinya.





No comments:

Post a Comment